Visie

 

Mijn visie is dat de mens een samenspel is van ziel en lichaam. De verhouding tussen ziel en lichaam kan fluctueren naar aanleiding van de omstandigheden.  Moet iemand een drukke en ingewikkelde vergadering bezoeken, dan is zijn ziel waarschijnlijk minder met zijn lichaam verbonden dan wanneer hij ontspannen in een warm bad ligt. Er zit als het ware een elastiek tussen lichaam en ziel, dat uit kan rekken en kan samentrekken.

Deze visie is ook toe te passen op aanleg. Bij de geboorte kan de verbinding tussen ziel en lichaam bij de ene persoon heel strak zijn en bij de ander heel  los. Bij iemand met een hooggevoelige aanleg is die verbinding een min of meer losse. Bij iemand met autisme is dat ook het geval, alleen is de verbinding daar nog wat losser. Autisme is een extreme vorm van hooggevoeligheid en tussen autisme en hooggevoeligheid kan een groot grijs gebied worden waargenomen.

Is de ziel losser met het lichaam verbonden, dan biedt dat een kans om op een sensitieve manier met de wereld om te gaan, om de zielenwereld te leren kennen en om op een 'zachte' manier het lichaam met de ziel te doordringen. Zoals in de dans, waarbij de ziel zich los van het lichaam maakt, opgaande in de muziek, om zich vervolgens op een nieuwe manier te verbinden. 

Een ander gebied waarop ik deze visie toepas is de verbinding tussen man en vrouw, en tussen het mannelijke en het vrouwelijke in een individu. Ook hier zoek ik ernaar hoe die verbinding een sensitieve, doorzielde en zachte kan zijn. 

Een derde toepassing ligt op het gebied van het spirituele. De spiritualiteit die ik zoek is een praktische.